
Personlig er jeg mest glad i lyst kjøtt. Fugl og fisk er mine middagsfavoritter. Og jeg har lenge spist kun økologisk kylling. Av flere grunner. Og når jeg nå ser hva som kommer fram i media, så kommer jeg hvert fall til å fortsette med det;)
Homlagarden er størst på kalkun, men har kylling også
Den økologiske kyllingen vi har på 123Levert kommer ifra Homlagarden i Hardanger. Og jeg var tilfeldigvis innom face book siden til Homlagarden i dag, og fant interessant lesning der.
Om du skulle lure: Homlagarden sine kyllingar får ingen preventive medisin som koksidiostatika eller antibiotika liknande tilsetningsstoffer som narrasin.
Økologisk fôr har ingen rester av sprøytemidlar . Fuglane får rein og naturleg mat. I... tillegg har dei god plass både inne og ute. Økologisk fôr, uteliv, god plass og god hygiene styrkar trivsel og helse.
Det er ikkje funne ESBN bakterier (antibiotika resistens bakterier) i arvsldyr for Homlagarden. Alle leveranser av foreldredyr som Homlagarden klekke egg frå er kontrollert.
Økologisk fôr har ingen rester av sprøytemidlar . Fuglane får rein og naturleg mat. I... tillegg har dei god plass både inne og ute. Økologisk fôr, uteliv, god plass og god hygiene styrkar trivsel og helse.
Det er ikkje funne ESBN bakterier (antibiotika resistens bakterier) i arvsldyr for Homlagarden. Alle leveranser av foreldredyr som Homlagarden klekke egg frå er kontrollert.
Dei har eget EU godkjent slakteri på garden. Transporten til slakteriet er rolig og
uten stress. Kyllingene vert avliva 1 og 1 manuelt (ingen gass) og reingjort manuelt.
Dei slakter kring 700 dyr om dagen. Dette er handverk i forhold til de store slakterier der de
slakter 4000 kylling per time. Det er sjølvsagt mye mindre økonomisk, men dei
har en veldig kontrollert handtering i slakteriet. Kjøttet er på kjøl innen 10
minutter etter avliving og før pakking.
Mattilsynet kontrollere før slakting, under slakting
og ferdig slakt. Kvar slakt blir kontrollert manuelt (Mattilsynet og
Homlagarden personalet) til samme 11 ganger under slakting og til ferdig
pakking. Selvsagt er fuglene Salmonella testa under oppdrett og like før
slakting i henhold til regelverket.
Homlagarden bruker organisk syre og produkt med lav PH
verdi til reingjøring. Ingen skadelige kjemikaliske stoff eller miljøgifter .

Alle kalkunene på Homlagard er ute i frisk luft og beveger seg fritt på store grønne områder her dag. Det er bare herlig:) Du finner mange flotte bilder fra driften inne på Homlagarden.no
Noen lurte på hvor kyllingene til Homlagard kommer fra. Og her er hva de svarte:
Det er Samvirkekylling som leverer oss egg til den eine rasen kylling som i dag er godkjend av DEBIO for økologisk oppdrett
her i Noreg.Me har stilla Samvirkekylling fylgjande spørsmål:
Kva dyrematerial på foreldre og besteforeldre ligg bak dei egga de leverer til oss?
Kven leverer foreldre og besteforeldredyra / kvar kjem dei frå?
Kva sertifikat og garantier for smittefrie dyr er gitt av leverandør?
Kan der leggjast fram testar eller prov for at foreldre- og besteforeldredyra er fri for antibiotika resistente bakteriar av type som er farleg for menneske og som kan overførast
til kyllingen gjennom egga?
Har Samvirkekylling gjort tiltak for å sikre at innkjøp av foreldredyr til denne produksjonen er fri for antibiotikaresistente bakteriar?
Me har fått eit langt og utfyllande svar som kort var slik:
¨Du har spennende spørsmål som også er svært relevante
for tiden. Vi i næringa er nok alle glade for at spørsmålene rundt
antibiotikaresistens og bruk av antibiotika generelt i samfunnet er kommet på dagsorden. Fjørfenæringa som helhet tar saken på største alvor og det er utarbeidet en egen nasjonal handlingsplan, noe du nok allerede er kjent med som aktør. Nortura har i
tillegg laget sin egen omfattende ESBL-tiltakspakke. ¨
Dei opplyser videre at Homlagarden får levert ein Rowan
kylling som kjem frå foreldredyr importert frå Sverige.
Disse foreldredyra er av ein eigen linje besteforeldredyr frå Aviagen. Aviagen har flere forskjellige linjer avlsdyr. Alle leveranser av avlsdyr er godt dokumenter via omfattende helseattester og er godkjent for både eksport og import av nasjonale myndigheter før dei vert bruka til avl hjå Samvirkekylling. Samvirkekylling har til nå ikke funne ESGL-berande bakteriar under klekking på sit foreldredyrklekkeri gjennom deira regelmessige prøvetaking av alle leveransar.
Dei fortell videre at det er oppdaga enkelttilfelle i andre verdikjeder i Aviagen sit system og at det er stor åpenhet mellom partene om
situasjonen. At dei har jamnlig kontakt med både rettleiarar, veterinærer og genetikarar i Aviagen for erfaringsutveksling og utvikling av eventuelle handlingsplanar. Vidare fortel Samvirkekylling at avlsselskapa har nedskrivne bedriftsvisjonar der dei forpliktar seg til ikkje å bruka antibiotika førebyggjande, men kunn ved utbrot av sjukdom og då med svert smalspektra
midlar.
Homlagarden har i årevis arbeider hardt for å få tak i kylling og kalkun av økologiske foreldredyr. Dette må kome frå godkjende oppdrett i utlandet. Me har fått avslag frå Landbruksdirektoratet på søknad om tollfritak for import av økologiske egg. Avslaget er påklaga og saka ligg no i departementet for politisk handsaming. Me håper på eit positivt utfall!
Kullingfilet som er min favoritt. Oppskriften finner du på Homlagarden face book.