Når vi fant ut at vi måtte teste pinnekjøttet fra Tind nå. Så var det slettes ikke noe problem for meg. pinnekjøtt er veldig godt og jeg var klar for å nyte det, selv om det ikke er julaften eller jul enda. I følge wikipedia så spiser i Norge omtrent en tredjedel av befolkningen pinnekjøtt på julaften, altså rundt 1,7 millioner nordmenn, noe som gjør at det kommer på 2. plass etter ribbe av svin. Stadig flere spiser det på julaften, og mange har det på menyen i løpet av jule- og nyttårshelgen. Jeg er fra Vestlandet og vant med pinnekjøtt på selve julaften. Men med en pappa som gikk sine barnesko i Oslo, hendte det at vi hadde ribbe på julaften. Eller kalkun. Og pinnekjøttet en av de andre dagene. For vi må jo ha det til jul.
2 kg pinnekjøtt, delt mellom ribbeina
bjørkepinner
1 kg kålrabi
poteter
2 gulrøtter
fløte
smør
revet muskat
salt og pepper
sjy eller fett fra pinnekjøttet
Slik gjør du:
Legg pinnekjøttet i en stor gryte eller bøtte og fyll på kaldt vann så det dekker alt kjøttet. La dette stå i 24 timer på et kaldt sted.
Legg bjørkepinnene i bunnen av en gryte og hell på vann til det nesten dekker pinnene. Legg deretter kjøttet oppå pinnene, legg på lokk og kok opp på middels varme til kjøttet slipper pinnene, ca. 2-2 1/2 time. pass på at det alltid er vann i kjelen.
Kålrabistappe: Skrell gulrøttene og kålroten og skjær dem i passende biter. Legg dem i vann og kok dem møre. Sil av vannet. Ha i fløte og mos grønnsakene. Smak stappen til med malt muskat, salt og pepper, tilsett smøret. Her kan du også smake til med pinnefettet/sjy-sausen.
Pinnekjøttet vårt ble lagt i gryta på rist. Ja, for vi kjenner ikke så store forskjellen om det har blitt dampet på rist eller bjørkepinner. Litt koseligere er det på bjørkepinner. For da kan en jo legge inn en liten familietur ut i skogen for å finne de rette pinnene. Og det er helt klart en veldig god grunn til å bruke pinner.
Vi delte opp kålrabien i terninger og kokte den. Veldig enkelt med pinnekjøtt. En skal jo bare ha poteter, kålrabi stappe og sjy til.
Pinnekjøttet til Tind er kjempegodt. Det ble best i test i fjor. Og det er like godt i år. Det koster litt mer enn de billigste alternativene. Men for vår del så betyr det mer at det er mørt og godt enn å kunne spare penger akkurat den dagen. Seigt pinnekjøtt er jo bare trist.