123Levert er Debiogodkjent

 
 

Om Debio

Debio kontrollerer og godkjenner økologiske produksjoner i Norge. De er garantisten for at varer merket med våre godkjenningsmerker er produsert på en økologisk måte.
Alle økologiske matvarer som produseres i Norge har en godkjenning fra Debio. Denne godkjenningen er en forutsetning for å kunne si at et produkt er økologisk, og for å kunne bruke Ø-merket i markedsføringen.

Økologiforskriften
Begrepet økologisk er beskyttet, og alle som produserer økologiske matvarer må forholde seg til det offentlige regelverket som finnes på området (økologiforskriften). I dag er mesteparten av Debios virksomhet konsentrert rundt det å føre tilsyn med økologisk produksjon etter økologiforskriften. Tilsynet er basert på en avtale med Mattilsynet, og kontrollen omfatter både gårdsbruk, foredlingsbedrifter, pakkerier, omsetningsledd og importører.

Kontrollordningen
Debio sin kontrollordning følger varene fra jord til bord. Produsentene søker om å bli en del av kontrollordningen, og vi inspiserer og sjekker at driften tilfredsstiller kravene til økologisk produksjon. Alle som får en godkjenning blir fulgt opp med årlige inspeksjoner og uanmeldte besøk. De har jevnlig kontakt med produsentene for å veilede om reglene og for å kontrollere at produksjonen foregår som den skal. På denne måten sikrer vi den økologiske kvaliteten, og Ø-merket er forbrukerens garanti for dette.

Vil du vite mer. Klikk deg inn til www.debio.no


123Levert satser stort på økologiske varer og streber etter å ha mest mulig av det som finnes på markdet, tilgjengelig for våre kunder. Vi er nå dagligvarebutikken med det største økologiske utvalget.

Vi vil gi deg 7 gode grunner til å velge økologisk
1. Jeg vil ta vare på kroppen minSiden økologisk mat ikke er produsert med bruk av kunstgjødsel og kjemiske/syntetiske sprøytemidler, er det mat som har vokst fram naturlig. Dette gjelder også økologisk melk og kjøtt som kommer fra dyr som kan bevege seg fritt og etter sin naturlige vekstkurve. Økologisk mat er ikke tilsatt kunstige fargestoffer, smaksstoffer og søtningsstoffer. Det kan ikke brukes genmodifiserte organismer i økologisk produksjon. I tillegg spiser økologiske kyr mer kløver og gress, som øker nivået av Omega-3 i kjøtt og melk. Frukt og grønnsaker er rikere på antioksidanter og C-vitaminer.

2. Jeg vil beskytte grunnvannet
Det er ikke tillatt med kjemiske/syntetiske sprøytemidler i økologisk landbruk, derfor forurenser ikke økologisk landbruk naturen og grunnvannet med disse stoffene.

3. Jeg vil bevare det biologiske mangfoldet
Økologisk landbruk fokuserer på at produksjon av mat skal skje på en bærekraftig måte. Filosofien er å forebygge sykdom og skadegjørere på planter og dyr. Bruk av variert planteproduksjon (vekstskifte) og forbud mot kjemiske/syntetiske sprøytemidler, bidrar til et mer variert og motstansdyktig økosystem med et mangfold av arter. Ugress og skadegjørere skal ikke fjernes helt men holdes nede på et akseptabelt nivå.

4. Jeg vil at dyrene skal ha det bra
Strengere krav til dyrevelferd i økologisk produksjon bidrar til at dyrene har mer plass og kan bevege seg fritt både ute og inne.

5. Jeg vil bidra til god jordkvalitet
En variert planteproduksjon og stor bruk av organisk materiale (husdyrgjødsel og grønngjødsling) bidrar til vedlikehold og oppbygging av en rikere og mer næringsrik matjord. Antall meitemark er som hovedregel betydelig høyere i matjorden på gårder med økologisk enn konvensjonell produksjon.

6. Jeg vil ivareta bøndenes vilkår
En økologisk bonde bruker ikke plantevernmidler og blir derfor ikke utsatt for den helserisiko bruk av slike midler kan medføre. Økologisk produksjon krever ofte en ekstra arbeidsinnsats fra bonden.  Ugress må for eksempel holdes nede gjennom variert planteproduksjon og mekanisk ugressbekjempelse. Økologisk landbruk krever gode kunnskap om biologi og det er en rekke tilleggskrav bøndene må forholde seg til. Produksjonen av plante og dyreprodukter kan gå noe ned slik at omsetningen og inntekter reduseres. Samtidig kan en økologisk bonde spare en del kostnader knyttet til innkjøp av plantevernmidler, kunstgjødsel og kraftfôr ved å bruke gårdens egne ressurser.

7. Jeg vil bevare naturens ressurserGjenbruk av lokale ressurser er et viktig prinsipp i økologisk produksjon. Det legges stor vekt på å bruke gårdens egne fornybare ressurser.  I økologisk produksjon brukes f.eks husdyrgjødsel, grønngjødsling og belgvekster i stedet for innkjøpt kunstgjødsel. Belgvekster skaffer nitrogen” gratis” fra luften. Produksjon av kunstgjødsel  krever store mengder energi ved fremstilling og transport.

 
7 gode grunner er hentet fra http://www.matmerk.no/okologisk som er den norske forbrukerportalen for økologisk mat.